March 6, 2020 |

IT-attacker och ransomware ett stort problem under hela 2019

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.   Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören […]

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.  

Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören F-Secure, dokumenteras en snabb ökning av angreppstrafiken under 2019, vilken saknar motstycke jämfört med tidigare år.

F-Secures globala nätverk av säkerhetsmekanismer registrerade 2,8 miljarder angrepp under andra halvan av året. Efter 2,8 miljarder under årets första hälft steg det sammanlagda antalet för året till 5,7 miljarder attacker. Som jämförelse inträffade det strax över en miljard angrepp år 2018 och 792 miljoner 2017. Trafiken dominerades av angrepp som drabbade SMB-protokollet, vilket indikerar att angripare fortfarande är mycket intresserade av att använda maskar och kryphål med koppling till EternalBlue. Mängden telnettrafik och angrepp mot SSH var också hög, vilket indikerar ett fortsatt stort intresse för IoT-enheter hos angriparna. De skadeprogram som hittades i säkerhetsmekanismerna dominerades av olika versioner av Mirai.

Samtidigt som skräppost med ransomware har sjunkit under året blev ransomware  mer målinriktat och effektfullt, vållade större skador, riktades mot företag och krävde summor på hundratusentals dollar. I modulära skadeprogram utnyttjades en rad olika knep, varav en var att använda ransomware som andra stadiets nyttolast.

Rapporten innehåller även en tillbakablick på de senaste tio årens informationssäkerhet, ett decennium präglat av en mängd överträdelser, uppkomsten av skadlig programvara från nationsstater och förödande angrepp på leveranskedjor. Men framöver finns det anledning till optimism, säger Mikko Hyppönen, forskningschef på F-Secure.

— Det senaste decenniet var ganska negativt för informationssäkerheten, men nästa decenniet kommer att bli bättre. Det verkar inte alltid så, men vi blir bättre. När du befinner dig mitt i alla nyheter om allvarliga brott och dataintrång kan det se ut som att det blir värre, men det blir det inte. Om du tittar på nivån på de säkerhetsverktyg vi använde år 2010 och i dag är de som natt och dag. Vi rör oss i rätt riktning, säger Hyppönen.

 

Andra resultat från rapporten är följande:

  • Länder vars IP-utrymmen utsattes för det högsta antalet angreppskällor var USA, Kina, Ryssland och Ukraina.
  • De länder där flest angrepp var riktade var Ukraina, Kina, Österrike och USA.
  • Den vanligaste leveransmetoden för ransomware under perioden var via manuellt installerade nyttolaster/andra stadiets nyttolaster på 28 %, följt av e-post/skräppost.
  • Den största andelen av telnettrafiken kom från USA, Armenien, Storbritannien, Bulgarien och Frankrike.
  • Den största andelen av SMB-trafiken kom från Filippinerna och Kina.

— Skräppost förblev populärt hos angripare under 2019. Det utnyttjar naiva individer, vilket gör bristen på medvetenhet om hot till en svag länk för företag och ett lukrativt mål för upphovsmännen till skadeprogrammen. Och i takt med att angreppen blir mer sofistikerade, till exempel ransomwareangrepp som eskalerar till dataintrång, är det viktigare än någonsin för organisationer att förbättra sin IT-säkerhet för att förbereda sig på dessa attacker, säger Calvin Gan (Manager, F-Secure’s Tactical Defense Unit).

Den fullständiga rapporten finns tillgänglig på F-Secures blogg.

Om F-Secure

Ingen kan cybersäkerhet som F-Secure. Vi minskar klyftan mellan Detection & Response genom att samla den oöverträffade intelligensen som finns hos hundratals av våra branschledande konsulter, miljontals enheter som kör vår prisbelönta programvara och innovationer inom artificiell intelligens. Världens största banker, flygbolag och företag litar på oss att hjälpa dem bekämpa världens mest avancerade hot. Tillsammans med vårt nätverk av de bästa partners och över 200 tjänsteleverantörer är vårt uppdrag att se till att alla har åtkomst till cybersäkerhet som vi alla behöver. F-Secure grundades 1988 och är noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

 

Presskontakt:

Sanna Syrjäläinen
+358 40 8349277
PR Manager, Nordics
F-Secure Corporation

Pressarkiv
Välj år

Senaste pressmeddelandena

March 6, 2020

IT-attacker och ransomware ett stort problem under hela 2019

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.   Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören […]

February 18, 2020

Ny rapport visar att internetanvändare är överväldigade av oro för ID-stöld

En rapport från F-Secure visar att konsumenter är mycket oroliga för ID-stölder, F-Secure lanserar ett kostnadsfritt verktyg som hjälper människor att hitta utsatta data En ny rapport från cybersäkerhetsleverantören F-Secure visar att en stadig ström av stora dataintrång har lett till att majoriteten av konsumenter är oroliga för online-brott som leder till identitetsstöld och kapning […]

December 18, 2019

Populärt trådlöst presentationssystem hackas under 60 sekunder

F-Secures säkerhetskonsulter varnar för att de enheter som vi litar blint på även är angriparnas favoritmål. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt flera brister i ett populärt trådlöst presentationssystem, varav vissa kan utnyttjas på mindre än 60 sekunder. Angripare kan använda bristerna för att avlyssna och manipulera information under presentationer, stjäla lösenord och annan konfidentiell […]

December 13, 2019

Säkerhetsproblem hos smart lås lämnar dörrar öppna för angripare

Ett designfel som har upptäckts i smart låset, KeyWe Smart Lock, belyser den pågående kampen för att skapa enheter som är både smarta och säkra. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt en designbrist hos ett smart lås, vilket angripare kan utnyttja för att enkelt få åtkomst till enheten. Låsets oförmåga att ta emot uppdateringar av […]

%d bloggers like this: