December 2, 2019 |

Därför blir AI omänsklig

F-Secures nya forskningsprojekt tar inspiration från naturen för att ta utnyttjandet av AI till en ny nivå. Cybersäkerhetsleverantören F-Secure har lanserat ett nytt forskningsprojekt för att vidareutveckla de decentraliserade mekanismerna för artificiell intelligens (AI) som för närvarande används inom deras detektions- och responsteknologi. Initiativet, som kallas Project Blackfin, strävar efter att utnyttja tekniker för kollektiv […]

F-Secures nya forskningsprojekt tar inspiration från naturen för att ta utnyttjandet av AI till en ny nivå.

Cybersäkerhetsleverantören F-Secure har lanserat ett nytt forskningsprojekt för att vidareutveckla de decentraliserade mekanismerna för artificiell intelligens (AI) som för närvarande används inom deras detektions- och responsteknologi. Initiativet, som kallas Project Blackfin, strävar efter att utnyttja tekniker för kollektiv intelligens, såsom svärmintelligens, för att skapa adaptiva och autonoma AI-modeller som samarbetar med varandra för att uppnå gemensamma mål.

Enligt Matti Aksela (Vice President of Artificial Intelligence på F-Secure), finns det en vanlig missuppfattning om att avancerad AI bör härma mänsklig intelligens – ett antagande som Project Blackfin vill utmana.

— Människors förväntningar på att ’avancerad’ maskinintelligens helt enkelt härmar mänsklig intelligens begränsar vår förståelse för vad AI kan och bör göra. I stället för att skapa AI för att fungera som om det vore mänskligt kan och bör vi utforska olika sätt att frigöra den unika potentialen hos maskinintelligens, och hur det kan komplettera våra mänskliga förmågor. Vi skapade Project Blackfin för att hjälpa oss att nå en djupare förståelse av vad AI kan uppnå, säger Aksela.

Project Blackfin är ett forskningsinitiativ skapat av Akselas tvärvetenskapliga team, bestående av forskare i artificiell intelligens och cybersäkerhet, matematiker, dataforskare, maskininlärningsexperter och ingenjörer.

Med inspiration från mönster av kollektivt beteende i naturen, använder sig projektet av tekniker för kollektiv intelligens, t.ex. svärmintelligens likt den man kan hitta i myrkolonier eller fiskstim, för att driftsätta flottor av distribuerade, autonoma och adaptiva maskininlärningsagenter. Dessa intelligenta agenter utvecklas för att köras på enskilda värdar. Men i stället för att ta emot instruktioner från en enda centraliserad AI-modell ska agenterna vara intelligenta och kraftfulla nog att kommunicera och arbeta tillsammans för att uppnå gemensamma mål.

På så sätt lär sig agenterna att skydda system baserat på vad de observerar från sina lokala värdar och nätverk, och de förbättras ytterligare genom observationer och  beteenden som lärts in över ett större antal olika organisationer och branscher. Lokala agenter kan således dra nytta av information och insikter som finns tillgängliga i ett stort informationsnätverk utan att behöva dela och överföra stora mängder data.

— I grund och botten kommer du att ha en koloni av snabba lokala artificiella intelligenser som anpassar sig efter sin egen miljö samtidigt som de samarbetar, i stället för en stor artificiell intelligens som fattar beslut för alla, säger Aksela.

Det här bidrar inte bara till att spara på en organisations IT-resurser och samtidigt öka dess prestanda – det hjälper även organisationer att undvika att dela konfidentiell, potentiellt känslig information via molnteknik eller produkttelemetri.

Även om projektet förväntas kräva flera år innan det förverkligar den fulla omfattningen av dess potential har det redan upplevt en viss tidig framgång. ODI-mekanismer (On-device Intelligence) som utvecklats av Project Blackfin har redan integrerats i F-Secures lösningar för intrångsdetektering.

Men den potentiella användningen av Project Blackfins forskning går långt utöver företagets säkerhetslösningar och hela cybersäkerhetsbranschen. F-Secures forskningschef Mikko Hyppönen förutser projektets forskningslinje som ett sätt att utmana människor att ompröva rollen som AI kan spela i våra liv.

— Om vi ser bortom att upptäcka överträdelser och angrepp kan vi föreställa oss att dessa flottor av AI-agenter övervakar den omfattande hälsan, effektiviteten och användbarheten hos datornätverk, eller till och med i system som elnät eller självkörande bilar. Men framför allt tycker jag att den här forskningen kan hjälpa oss att se på AI som något mer än bara ett hot mot våra jobb och uppehällen, säger Hyppönen.

 

Projektet strävar efter att publicera forskning, resultat och uppdateringar allteftersom de inträffar. Mer information om Project Blackfin finns på https://www.f-secure.com/project-blackfin

 

Ytterligare information:

Project Blackfin: https://www.f-secure.com/project-blackfin

F-Secures pressrum: https://sv.press.f-secure.com/

Om F-Secure

Ingen kan cybersäkerhet som F-Secure. Vi minskar klyftan mellan Detection & Response genom att samla den oöverträffade intelligensen som finns hos hundratals av våra branschledande konsulter, miljontals enheter som kör vår prisbelönta programvara och innovationer inom artificiell intelligens. Världens största banker, flygbolag och företag litar på oss att hjälpa dem bekämpa världens mest avancerade hot. Tillsammans med vårt nätverk av de bästa partners och över 200 tjänsteleverantörer är vårt uppdrag att se till att alla har åtkomst till cybersäkerhet som vi alla behöver. F-Secure grundades 1988 och är noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

 

Presskontakt:

Sanna Syrjäläinen
+358 40 8349277
PR Manager, Nordics
F-Secure Corporation

 

Pressarkiv
Välj år

Senaste pressmeddelandena

March 6, 2020

IT-attacker och ransomware ett stort problem under hela 2019

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.   Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören […]

February 18, 2020

Ny rapport visar att internetanvändare är överväldigade av oro för ID-stöld

En rapport från F-Secure visar att konsumenter är mycket oroliga för ID-stölder, F-Secure lanserar ett kostnadsfritt verktyg som hjälper människor att hitta utsatta data En ny rapport från cybersäkerhetsleverantören F-Secure visar att en stadig ström av stora dataintrång har lett till att majoriteten av konsumenter är oroliga för online-brott som leder till identitetsstöld och kapning […]

December 18, 2019

Populärt trådlöst presentationssystem hackas under 60 sekunder

F-Secures säkerhetskonsulter varnar för att de enheter som vi litar blint på även är angriparnas favoritmål. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt flera brister i ett populärt trådlöst presentationssystem, varav vissa kan utnyttjas på mindre än 60 sekunder. Angripare kan använda bristerna för att avlyssna och manipulera information under presentationer, stjäla lösenord och annan konfidentiell […]

December 13, 2019

Säkerhetsproblem hos smart lås lämnar dörrar öppna för angripare

Ett designfel som har upptäckts i smart låset, KeyWe Smart Lock, belyser den pågående kampen för att skapa enheter som är både smarta och säkra. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt en designbrist hos ett smart lås, vilket angripare kan utnyttja för att enkelt få åtkomst till enheten. Låsets oförmåga att ta emot uppdateringar av […]

%d bloggers like this: