March 28, 2019 |

F-Secure – från leverantör till partner i säkerhet

Säkerhetsföretaget F-Secure är inne i en expansiv fas. De har uppdaterat sin produktportfölj där utbudet av tjänster är bredare än någonsin. Nya Sverige-chefen Fredrik Sjöberg är hemvändaren, som efter fem år i partnerkanalen, ska lotsa verksamheten in i framtiden.

Säkerhetsföretaget F-Secure är inne i en expansiv fas. De senaste åren har man anställt flera hundra nya medarbetare i Europa och såväl produktportföljen som utbudet av tjänster man erbjuder är bredare än någonsin. Nya Sverige-chefen Fredrik Sjöberg är hemvändaren, som efter fem år i partnerkanalen, ska lotsa verksamheten in i framtiden.

Fredrik Sjöberg har tillträtt rollen som Sverigechef på F-Secure, ett företag han lämnade för fem år sedan för rollen som försäljningschef på Atea Software.

”Jag kommer tillbaka med mycket värdefull kunskap om branschen, inte minst har jag fått en helt annan förståelse för vardagen hos återförsäljare och kanalpartners”, säger Fredrik Sjöberg, ny Sverigechef på F-Secure.

Mycket har även hänt med det företag han återvänder till efter fem år.  Då handlade i princip allt om anti-virus och företaget höll som bäst på att ta steget från on-prem till molntjänster och managerade lösningar. Fokus låg på klientskydd.

Idag tillhör F-Secure fortfarande det absoluta toppskiktet på området, men om man tittar på den senaste helårsrapporten så är det faktiskt bara drygt 40 procent av intäkterna som kommer från traditionella endpoint-lösningar. Istället har ett helt nytt F-Secure vuxit upp runt omkring den gamla kärnverksamheten.

De senaste tre åren har man vuxit med fler än 900 personer världen över, genom såväl förvärv som rekryteringar – många av dem seniora cybersäkerhetskonsulter med djup expertis och lång erfarenhet. Det har gjort F-Secures erbjudande mer mångfacetterat och skapar ett större värde för partners, såväl som för kunder.

”Idag är vi en komplett cybersäkerhetspartner. Vi kan hjälpa företag hela vägen från red team-övningar och sårbarhetsanalyser till utvärderingar och klientskydd. Vi har kompetensen och verktygen, och arbetar hela tiden på att utveckla oss. En av mina största utmaningar är att se till att så många som möjligt får reda på det och under året har jag som mål att se till att befintliga och nya partners som vill utvecklas med oss får möjlighet att göra det”, säger Fredrik Sjöberg.

IT-säkerhetsvärlden har förändrats. Tidigare kunde man komma långt med bara ett preventivt skydd mot skadlig kod, men hotbilden har förändrats och cyberbrottslingarna har idag en bred palett av verktyg, sårbarheter och attackvektorer att välja mellan. Aktiviteten på nätverket behöver hela tiden monitoreras och analyseras – och här har F-Secure hittat en lösning som bygger på en kombination av människa och maskin. En avancerad AI-modell används för att upptäcka avvikelser i systemet och avgöra om det behöver eskaleras, och när något upptäcks finns mänsklig expertis tillgänglig att snabbt agera på det upptäckta hotet.

”Det förebyggande arbetet är enormt viktigt. Företag och organisationer behöver göra noggranna analyser av hotbilden, utreda sina egna sårbarheter och hotvektorer – men de behöver också titta på vad som händer om någon kommer in i deras system. Ju kortare tiden till upptäckt är, desto mindre är risken att de hinner med att ställa till med stor skada. Idag tar det i genomsnitt närmare 100 dagar innan ett intrång upptäcks, och i vissa branscher nästan dubbelt så lång tid”, säger Fredrik Sjöberg.

Med F-Secures nya lösning inom detection & response kan intrång i princip upptäckas i realtid. Det här är ett utmärkt exempel på den typ av tjänster som utgör hörnstenarna i utvecklingen av framtidens F-Secure. Den här lösningen förstärker och kompletterar befintliga klientskydd, oavsett leverantör, och ger ett förbättrat skydd mot de mer sofistikerade attacker som blivit allt vanligare. Lösningen har utvecklats i tätt samarbete mellan F-Secure och partners, så att den enkelt kan integreras i deras erbjudande och samtidigt passa de behov som deras kunder har. Den bygger på en genomtänkt kombination av avancerade AI och mänsklig expertis – och tar hänsyn till den snabbt föränderliga och skiftande hotbilden. För att uppnå ett effektivt säkerhetsarbete måste man vara lika snabbrörlig som motståndaren – och då behöver de flesta organisationer den här typen av lösning.

”Många företag står inför ett vägskäl – ska vi investera i en managerad lösning, eller ska vi utveckla kompetensen själva. Men det många missar är att kompetens inom cybersäkerhet är en färskvara. Det man köper från början är den kompetens som behövs där och då, men kanske inte alls 12 månader senare. Och att hålla sig à jour är tidskrävande och dyrt”, säger Fredrik Sjöberg.

Med hjälp av lösningen kan företag snabbt säkerställa att de har förmåga att snabbt upptäcka incidenter, och se till att de har erfarna personer som med kort varsel kan agera för att minimera skadan när något inträffar. Ur ett partnerperspektiv skiljer lösningen sig rejält från liknande erbjudanden genom att de enkelt kan integrera den i sitt eget erbjudande och addera värde för sina kunder.

Det här är ett område som kommer att aktualiseras allt mer under året, i takt med att de krav som infördes i samband med GDPR blir allt viktigare i företagens vardag. Företag har en skyldighet att rapportera intrång inom 72 timmar, och måste kunna påvisa att de vidtagit relevanta åtgärder för att skydda användarna och deras känsliga data. Det är också ett exempel på att traditionella endpoint-skydd inte längre är tillräckligt. Det är ett budskap som Fredrik Sjöberg vill ägna en stor del av året åt att – tillsammans med F-Secures partners – få ut till marknaden.

”Vi måste, tillsammans med våra partners, hjälpa företag att bli både säkrare och regulatoriskt följsamma. Det här är ett område där alla måste ta sitt ansvar”, säger Fredrik Sjöberg.

Pressarkiv
Välj år

Senaste pressmeddelandena

March 6, 2020

IT-attacker och ransomware ett stort problem under hela 2019

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.   Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören […]

February 18, 2020

Ny rapport visar att internetanvändare är överväldigade av oro för ID-stöld

En rapport från F-Secure visar att konsumenter är mycket oroliga för ID-stölder, F-Secure lanserar ett kostnadsfritt verktyg som hjälper människor att hitta utsatta data En ny rapport från cybersäkerhetsleverantören F-Secure visar att en stadig ström av stora dataintrång har lett till att majoriteten av konsumenter är oroliga för online-brott som leder till identitetsstöld och kapning […]

December 18, 2019

Populärt trådlöst presentationssystem hackas under 60 sekunder

F-Secures säkerhetskonsulter varnar för att de enheter som vi litar blint på även är angriparnas favoritmål. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt flera brister i ett populärt trådlöst presentationssystem, varav vissa kan utnyttjas på mindre än 60 sekunder. Angripare kan använda bristerna för att avlyssna och manipulera information under presentationer, stjäla lösenord och annan konfidentiell […]

December 13, 2019

Säkerhetsproblem hos smart lås lämnar dörrar öppna för angripare

Ett designfel som har upptäckts i smart låset, KeyWe Smart Lock, belyser den pågående kampen för att skapa enheter som är både smarta och säkra. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt en designbrist hos ett smart lås, vilket angripare kan utnyttja för att enkelt få åtkomst till enheten. Låsets oförmåga att ta emot uppdateringar av […]

%d bloggers like this: