July 1, 2016 |

IT-branschens tuffaste utmaning: Unga kvinnor känner sig inte välkomna

Pressmeddelande  •  Jul 01, 2016 11:02 CEST Mari Heusala, HR-chef på F-Secure En ny undersökning, som bland annat F-Secure står bakom, visar att mer än var femte ung kvinna i Sverige har en mer positiv syn på IT-branschen än för ett år sedan och att allt fler ser det som en reell karriärmöjlighet. – Det är klart att […]

Pressmeddelande  •  Jul 01, 2016 11:02 CEST

Mari Heusala, HR-chef på F-Secure

En ny undersökning, som bland annat F-Secure står bakom, visar att mer än var femte ung kvinna i Sverige har en mer positiv syn på IT-branschen än för ett år sedan och att allt fler ser det som en reell karriärmöjlighet.

– Det är klart att det är glädjande för oss att se en positiv förändring i attityden till IT, men samtidigt är det inte läge för aktörerna i branschen att stanna upp och känna sig tillfreds. Det är lite för tidigt för det, vi har en lång väg kvar tills vi når fram dit vi vill, säger Michael Dahl, Nordenchef på F-Secure.

Bland respondenterna svarar fler än hälften (54 procent) att en karriär inom IT är ett lockande alternativ, en ökning med 12 procentenheter sedan förra året. Men samtidigt som undersökningen visar på en positiv förändring i attityderna till att arbeta inom IT-branschen så är det en karriärväg höljd i dunkel för många – 44 procent svarar att de har dålig kännedom om vad IT som yrke kan innebära. En viss korrelation finns dock mellan god kunskap om vad IT innebär och intresse för att arbeta inom branschen.

Här spelar naturligtvis skolan en viktig roll, exempelvis anser sju av tio som svarat på undersökningen att IT borde vara en del av grundskolans läroplan. Men det vilar ett ansvar på branschen också – bara 8 procent av de tillfrågade känner att information om jobb och utbildningar inom IT är riktad till dem.

– Att unga kvinnor i så stor utsträckning känner att de är exkluderade från branschen är ett jätteproblem. Att många fortfarande har en bild av IT som en herrklubb är direkt skadligt och vi måste alla göra vad vi kan för att tvätta bort den. Att en stor del av befolkningen inte ens överväger en karriär inom IT är en av branschens tuffaste – och viktigaste – utmaningar, säger Mari Heusala, HR-chef på F-Secure och medlem i ledningsgruppen.

F-Secure har arbetat aktivt med de här frågorna under lång tid och är fast beslutna att fortsätta bidra till en positiv utveckling. Idag är närmare 25 procent av företagets anställda kvinnor, men samtidigt är det fortfarande så att gapet är större inom de mer tekniska rollerna.

Att unga kvinnor väljer bort IT som karriärväg är en tuff utmaning för ett bolag som F-Secure, som är inne i en stark expansionsfas. Målet är att bli Europas ledande IT-säkerhetsföretag och trots att man redan rekryterat fler än 100 nya medarbetare under året, fortsätter jakten – det behövs ytterligare 100 nya innan årsskiftet.

– Jag tycker att man kan ta fasta på att undersökningen visar att de som vet mer om branschen är mer intresserade av att jobba inom IT. Där finns det stora möjligheter till förbättring och jag vet att jag ser fram emot att se fler kvinnor också i våra mer tekniska roller, säger Mari Heusala.

Om undersökningen:
Undersökningen Unga Kvinnor och IT 2016 är gjord av Insight Intelligence i samarbete med F-Secure, IIS, Avanade och Visma och innefattar svar från 1000 kvinnor i Sverige mellan 16 och 30 år.
Läs mer om kvinnorna på F-Secure
Några kvinnliga medarbetare berättar om vad som bör göras för att få fler unga kvinnor att bli intresserade av en karriär inom IT på Helt Säkert-bloggen: http://se.safeandsavvy.f-secure.com/2016/07/01/mot-kvinnorna-pa-f-secure


För mer information vänligen kontakta:
Petra Ranta
Mejl: petra.ranta@f-secure.com
Tel: +358 40 64 84 675

 

Pressarkiv
Välj år

Senaste pressmeddelandena

March 6, 2020

IT-attacker och ransomware ett stort problem under hela 2019

En ny rapport från F-Secure visar att ransomware utgör ett allt större hot, men det finns anledning till att vara positiv.   Cyberbrottslingar fortsatte att stå för en uppsjö av attacker år 2019, sporrade av botnets på angripna IoT-enheter och angripares intresse för sårbarheten EternalBlue. I en ny rapport ”Attack Landscape H2 2019” från cybersäkerhetsleverantören […]

February 18, 2020

Ny rapport visar att internetanvändare är överväldigade av oro för ID-stöld

En rapport från F-Secure visar att konsumenter är mycket oroliga för ID-stölder, F-Secure lanserar ett kostnadsfritt verktyg som hjälper människor att hitta utsatta data En ny rapport från cybersäkerhetsleverantören F-Secure visar att en stadig ström av stora dataintrång har lett till att majoriteten av konsumenter är oroliga för online-brott som leder till identitetsstöld och kapning […]

December 18, 2019

Populärt trådlöst presentationssystem hackas under 60 sekunder

F-Secures säkerhetskonsulter varnar för att de enheter som vi litar blint på även är angriparnas favoritmål. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt flera brister i ett populärt trådlöst presentationssystem, varav vissa kan utnyttjas på mindre än 60 sekunder. Angripare kan använda bristerna för att avlyssna och manipulera information under presentationer, stjäla lösenord och annan konfidentiell […]

December 13, 2019

Säkerhetsproblem hos smart lås lämnar dörrar öppna för angripare

Ett designfel som har upptäckts i smart låset, KeyWe Smart Lock, belyser den pågående kampen för att skapa enheter som är både smarta och säkra. Konsulter hos cybersäkerhetsleverantören F-Secure har upptäckt en designbrist hos ett smart lås, vilket angripare kan utnyttja för att enkelt få åtkomst till enheten. Låsets oförmåga att ta emot uppdateringar av […]

%d bloggers like this: